[O1] Tłumik ROZPRĘŻNY zamiast katalizatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarol
    Drive
    • 2009
    • 48

bardzo ładny
  • zgucio
    Rider
    • 2007
    • 691

Jakieś 3 czy 4 lata temu musiałem wywalić kata i wstawili mi strumienice, wszystko jest OK tylko że troche głośno i przy puszczaniu gazu strzela w tłumik.

Pojechałem dziś umówić sie na wymiane tłumików końcowy i środkowy oba firmy BOSAL i spytałem czy nie mają jakiegoś uniwersalnego kata bo na strumienicy jest troche głośno. Koleżka powiedział że zamiast strumienicy i kata można wsadzić tłumik rozprężny będzie taniej i cieszej.

Ma ktoś jakieś dośwaidczenia z czymś takim?

Może to kolejny bajer w stylu strumienicy który gów...o daje i żle dobrana może narobić tylko szkody.
    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• rss
      L&K
      • 2009
      • 1098

chociaz idea tlumika rozpreznego jest mi znana, mam prosbe abys wrzucil tu jego wymiary (schemat?)
      taki tlumik musi byc dobrany do pojemnosci, obrotow i wspawany we wlasciwym miejscu.
      moze (ale nie musi) podniesc osiagi, moze tez je pogorszyc.
      kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• zgucio
        Rider
        • 2007
        • 691

rss, nie mam wymiarów ani schematu

będąc dziś umówić się na wymiane tłumików spytałem o jakiś katalizator uniwersalny powiedział że zamiast tego można zastosować taki tłumik i też będzie ciszej. W tej samej firmie wcześniej zakładałem strumienice i chyba była dobrze dobrana bo nic sie jak narazie z silnikiem nie stało. Kolega do astry 1.6 8v założył zakupiony z giełdy i po roku remont silnika ale to może być też zbieg okoliczności.

Mi głównie zależy na ciszy i nie oczekuje podniesienia osiągów

Komentarz

• rss
          L&K
          • 2009
          • 1098

to nie chodzi o to ze cos sie stanie z silnikiem, czy osiagi jakos bardzo spadna, raczej o to ze moze (ale nie musi) pojawic sie 'dziura' w przebiegu momentu ... ale skoro raz juz cos u nich wspawywales i bylo OK to znaczy ze wiedza co robia.

Jesli zamontujesz go w miejscu katalizatora (czyli jako 'pierwszy' od silnika) to i tak seyjnr tlumiki zostawisz, wiec glosniej nie powinno byc.

Komentarz

• zgucio
            Rider
            • 2007
            • 691

rss, a orientujesz sie może jaki rozmiar powinien być w moim silniku 1.6 55KW 75km

zobaczymy czy powiedzą taki sam rozmiar i parametry

Komentarz

• rss
              L&K
              • 2009
              • 1098

trudno odpowiedziec 'z glowy' na to pytanie, bo wydech i tlumiki liczy sie jako calosc.
              sadze ze wspawaja Ci cos takiego jak to:

jego pojemnosc to ok 0,75-0,8 dm3, nie wiem jak wyglada on w srodku (jaki typ przegrod i jak uksztaltowane) ale powinien troche wyciszyc (dodatkowa pojemnosc i przegrody) bez wiekszego wplywu na charakterystyke momentu (dobrze byloby zebys napisal o swoich odczuciach po wspawaniu, bo nie chce Cie niczym sugerowac)

Komentarz

• zgucio
                Rider
                • 2007
                • 691

po wymianie końcowego i środkowego jest sporo ciszej szczególnie przy wyższych prędkościach może w marcu wymienie tą strumienice. Jeden minus jaki zauważyłem po wymianie że na benzynce PB98 dziwnie sie zbiera z dolnych obrotów jakby był lekko przymulony i stało sie to właśnie po wymianie. Jeśli chodzi o jazde na gazie to nie ma różnicy jest jak było tylko ciszej

Komentarz

• Lukicrx
                  Drive
                  • 2008
                  • 69

Kolego jeśli mogę Ci coś poradzić to najrozsądniej byłoby zamontować katalizator, będzie jeszcze bardziej komforotowo bo pełni on funkcję tłumika wstępnego w układzie oraz zapewnia optymalny stosunek przeciwciśnień w ukadzie, fakt koszt wyższy ale nie zaporowy. Tłumik "rozprężny" to zwykła przelotówka i tak prawdę mówiąc poza pojemnościa puszki to to samo co tzw. "strumienica" , a wracając do kata i zachowania odopowiednich przeciwciśnień sa one istotne dla poprawnego cyklu spalania w każdym aucie i o ile nie robisz monstera jest wskazany, wszystkie rajdówki nawet wyśrubowane WRC mają kat w układzie wydechowym z tym że wolnoprzepływowy czyt. stawiający mniejszy opór, rozjaśniłem czy ściemniłem ?
                  Synu dowiedz się czego robić nie potrafisz i nie rób tego...

Komentarz

Pracuję...